Festina lente (lat: skynd dig langsomt) eller hastværk er lastværk

Det er en god læresætning helt tilbage fra Kejser Augustus, især hvis du skal lære noget nyt. Første gang man prøver noget helt nyt, kan det godt betale sig at gøre det langsomt og omhyggeligt og så efterhånden sætte farten mere og mere i vejret,

Du har sikkert på et tidspunkt set kampe i f.eks. UFC (Ultimate Fighting), boksning eller andre organiserede kampe. Det går stærkt! Der har været kampe, der kun har varet 1 – 2 sekunder. Der er det ganske enkelt nødvendigt at kunne reagere hurtigt for at være i stand til at vinde. Hvis du står og falder i staver eller bare ikke er hurtig nok, kan kampen være ovre, før du når at opdage det og du ligger ned og har det skidt. Hvis du vil se nogen eksempler på hurtigt afgjorte kampe.

Når den enkelte går i ringen, på måtten eller et andet sted og har trænet længe for at ville kæmpe og vinde, er det kulminationen på mængder af træning over lang tid, oftest flere år. I den seneste tid lige op til kampen har meget af tiden været fuld fart på med hård sparring og masser af træning hver dag.
Det er et tempo, som den enkelte udøver kan holde i en ”kortere” periode, men ingen kan træne på den måde hele tiden og som nybegynder får man meget lidt ud af den træningsform.


Kompleksitet kontra hastighed
Naturligvis er der en sammenhæng mellem kompleksiteten af, hvad der fremvises og hvor hurtigt det kan opfattes og udføres af en begynder. Underviseren kan f.eks. dele sin teknik op i mindre og enklere bidder, som så kan både vises og udføres hurtigt. Til sidst kan det hele så sættes sammen og trænes samlet. Derved kan man oftest komme til at få en hurtigere udførelse af den samlede teknik i hurtig form, men det har så krævet masser af træning af de enkelte delelementer.


Sæt farten ned og hold fokus
Min opfordring er således at sætte farten ned, både som instruktør, når du underviser i noget nyt for eleverne (link til andet blog indlæg) og for eleverne, når de skal afprøve det, der er undervist i. Hellere nå 10 rigtige udførelser end 20 hurtige mere eller mindre forkerte udgaver.
Den måde vores krop lærer nye ting og gør det naturligt for os er ved at danne eller forstærke eksisterende ”nervebaner”, så de bliver bedre til at give signaler videre både til og fra hjernen. Hvis man så udfører noget lidt forskelligt fra gang til gang, når man prøver en teknik bliver det ikke de samme nervebaner, der bliver anvendt og dermed forstærket. Hvis man udfører teknikken forkert bliver det naturligvis også de forkerte nervebaner, der bliver forstærket.
Det er således vigtigt at holde fokus på at gentage sine øvelser omhyggeligt i starten end at få udført tre hurtige og så tro, at alt er godt og det hele bare virker, hvis det en dag er bliver nødvendigt i virkeligheden.


Progression som elev
Efterhånden som man bliver bedre og bedre af mere og mere træning, bliver flere og flere delelementer til repetition. Der vil være flere og flere ting, man genkender fra tidligere træninger. Man får også en større og større kontrol og viden om sin krop.
Det giver sig også udslag i, at den enkelte hurtigere og hurtigere kan opfatte og omsætte instruktørens fremvisning til egne bevægelser.


Du skal svede alligevel.
Det er op til instruktøren at sørge for, at den enkelte træning er så afvekslende og udbytterig som muligt. Det kan opnås ved at veksle mellem enkle nemt repeterbare øvelser, som kan udføres hurtigt og masser af gange på kort tid og så de mere komplekse sammensatte øvelser, som kræver lidt mere tænkning og langsommere udførsel.
Der er er således rig mulighed for at komme til at svede og udføre relevante øvelser alligevel.


Sæt farten ned og bliv meget hurtigere.
Det kan betale sig i det lange løb at lære en teknik korrekt og udføre den så korrekt som muligt de første mange gange. Det giver færre korrektioner senere hen og dermed mere tid til enten at træne den teknik noget mere eller lære endnu flere teknikker.
Det giver også en bedre indlæring, som så giver mulighed for at sætte farten op på en sikker og kontrolleret måde efterhånden som man bliver bedre og bedre.


God fornøjelse. Vi ses på måtten.

Simon


  • Indlægget står helt for min egen regning.
  • Du er velkommen til at kommentere herunder, hvis der er noget, du er enig eller uenig i.
  • Jeg forbeholder mig retten til at slette opslag, der ikke overholder god tone eller er irrelevante. Jeg sletter ikke opslag bare fordi skribenten er uenig med mig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *